Vooral van onze webshop-bestellers komt regelmatig de vraag, hoe verse vis optimaal te bewaren is. In dit item lees je alles over het bewaren, het invriezen en ontdooien van verse vis, zodat je altijd kunt werken met een topproduct om je gasten te verrassen.
Bewaartips
Belangrijk is om de koelketen zo min mogelijk te onderbreken en je vis en visproducten zo optimaal mogelijk te bewaren. Wij leveren je thuisbestelling in een speciale geïsoleerde omverpakking en altijd met eigen koelwagens. Alle verse vis is vacuüm en dus luchtdicht en lekvrij verpakt. Plaats je vis in de originele verpakking (bij voorkeur) onder in je koelkast en zorg dat de temperatuur niet hoger is dan 4°C. Ben je van plan om de vis pas een paar dagen (of nog later) na ontvangst te eten, dan adviseren wij om het direct na ontvangst in je vriezer te plaatsen.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren.
- Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
- Onze verse vis is vacuüm verpakt en kan dus zo in de vriezer.
- Zet de invriesdatum op de verpakking en vries de vis zo snel mogelijk in.
- Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum.
- Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrostknop om snel te kunnen invriezen.
- Wil je meerdere producten invriezen? Plaats ze los van elkaar in de vriezer. Door ze te verspreiden versnel je het invriesproces.
Let op! Het is misschien een open deur, maar vries ontdooide vis en visproducten nooit opnieuw in. Ook haring kan niet worden ingevroren, deze is namelijk vanwege wettelijke richtlijnen altijd al ingevroren geweest.
Ontdooien
Ontdooi je ingevroren vis zo kort mogelijk voor bereiding. Je kunt vis op verschillende manieren ontdooien. De voorkeur gaat uit naar een geleidelijk proces in de koelkast of op een wat snellere manier, onder koud stromend water. Heb je nog minder tijd, dan kan het natuurlijk ook, met de speciale ontdooifunctie, in de magnetron.
- We adviseren om bevroren vis voldoende tijd te geven om te ontdooien.
- Haal de vis de avond voordat je het gaat bereiden uit de vriezer en plaats het in de koelkast bij maximaal 4°C.
- Laat de vis tijdens het ontdooien in de verpakking waarin deze is ingevroren.
- Plaats de vis op een schaal en onderin de koelkast, om enig risico op kruisbesmetting te voorkomen.
- Weinig tijd? Gebruik dan koud water om het ontdooiproces te versnellen. Dompel de vis onder in ruim koud water en voel regelmatig of de vis voldoende ontdooid is.
- Bij dunne vis of visfilets kun je ook stromend water gebruiken, dat gaat nog sneller. Bij stevige vissen raden we dit af, omdat de buitenkant dan wel ontdooit, terwijl de kern niet goed bereikt wordt.
- Voor de bereiding: Haal de vis uit de verpakking, spoel deze af met vers koud water en dep het droog met stevig keukenpapier of een schone theedoek.
- Ontdooien kan ook in de magnetron, haal de vis dan wel uit de verpakking en gebruik een magnetronbestendige schaal of bord.
- Magnetrons hebben een vaak een ontdooifunctie. Deze kun je prima gebruiken, controleer echter regelmatig of de vis voldoende is ontdooid en niet al gaat garen. Bereid in de magnetron ontdooide vis altijd direct na ontdooien.
- Let op! Ontdooide vis dient dezelfde structuur en geur te hebben als verse vis. Verder is het absoluut af te raden om warm water te gebruiken om het ontdooiproces te versnellen. Dit vergroot de kans op bacteriën, waarmee je jouw gezondheid en die van je gasten in gevaar brengt.
Als je deze adviezen opvolgt, staat niets jou meer in de weg om je verse vis goed te bewaren, snel in te vriezen en veilig te ontdooien. Zo heb je een prima basis voor al jouw culinaire ideeën. Eet smakelijk.